Ulla Bergh-Persson,

Hur man köpte hund förr i tiden, del 2.


 

Jag skrev förut att det i mitt tycke fanns många mycket intressanta hundar i Ladys stamtavla. På den här tiden kunde man naturligtvis inte gå in på nätet och titta på bilder. Nej då, man fick skriva ihop vördnadsfulla brev till ägarna till dessa hundar och be dem om foton och underteckna med Högaktningfullt. Bläckpenna och ett vackert brevpapper. Alla svarade, som jag skrev till och skickade foton av sina avelsdjur. Inte så vackra med dagens ögon sedda. För mig var det särskilt roligt att få se de berömda hundarna Beaulahs Golden Flambeau och Beaulahs Golden Fahmy åtminstone på bild. Flambeau var Sveriges mest anlitade och framgångsrika avelshund. Jag märkte också att otroligt många tikar på den här tiden hette Sickan och då gällde det att hålla reda på vilken Sickan man letade efter.

För skoj skull visar jag några bilder av hundar i Ladys stamtavla. Ack, vad modet har förändrats i hundvärlden. Exteriört måste man väl ändå säga att utvecklingen har gått framåt. Titta på Ladys pappa Tello 6234/50 Vad skulle han ha fått för exteriörpris i dag, månne ? ” Kvadratisk, raka bakbensvinklar, hög svans, ingen hals, hängöron mm “

 

Ladys mor Peggy 1330/48. Inte mycket bättre.

 

Ladys farmor Lassie av Brunnsbacka 1832 VV. “ Av vinthundstyp, tunn benstomme, karprygg, vit fläck på kroppen, hängöron, lång svans, ser ledsen ut “

 

Ladys morfar Eng import Beaulahs Golden Flambeau 9941/46 “ Nu börjar det likna något. Ägd av Kennel Junggården, Ernst Carlsson, Emtunga, Vara. “ Kraftig hane med välburna öron, fina linjer i skallen, utmärkt kropp och stomme, välvinklade bakben, fina haser,önskar lite mer päls.”

 

Ladys mormor Silja 239 TT “ Kraftfull  grov tik med stora ögon, välburna öron, hyfsad benstomme, inte så mycket päls, kan sitta fint på kortet. “

 

Ladys farfarsmor Lady 410 VV Tik, som kunde vara snyggare exteriört, högställd, tunna ben, dåligt vinklad, hängöron.

 

Ladys farmorsfarmor Junggårdens Keya 2932 PP med sin ståndöronsvalp. “ Kraftig välutvecklad tik med god kropp och stomme, önskar mera parallella linjer i huvudet. “

 

Ladys farmorsmor Miska av Mariedal 2682 PP “ Tunn spinkig tik, som behöver utvecklas “

 

Ladys mormorsmor Junggårdens Mona-Lisa 897 PP “ Riktigt snygg tik med vacker glansig päls, trevlig kropp och benstomme, något ojämn öronställning “.

 

När jag läser vad jag nu har skrivit om dessa hundar förstår jag inte hur jag kom på den absurda ide´n att Lady skulle ha en kull valpar. Den enda hunden , som var värd att avlas på var Flambeau.

Men eftersom Lassiefilmerna var otroligt populära skulle alla collietikägare ( eller nästan alla ) ta valpar efter sina tikar.

Då var collie en lika populär ras som chihuahua var för några år sedan och t ex mops är idag.

Hur gjorde man då när man skulle para en tik på den här tiden, 1955 ?

Det fanns ett avelsråd för collie, Brita Rosengren sedermera Bengtsson, som bodde på Västkusten. Jag skrev ett brev till henne, berättade om Lady och om mina önskemål för kullen. Bra mentalitet först., vacker exteriör sedan. Sundhet fanns det inget som hette eftersom detta var före HD röntgningarnas och ögonlysningarna tid. Blev en hund sjuk eller fick någon allvarlig defekt tog man bort hunden. Utreda, behandla och bota var inga vanliga ord i den hundliga vokabulären, ej heller avelsrestriktioner.

Nåja Brita Rosengren rekommenderade en hanhund , Puck 11027/49, till min Lady. Han ägdes av Dagmar Dahl, kennel Månskärans utanför Göteborg, Hon hade också Puck´s pappa Månskärans Cato. Härstamningen på Puck var synnerligen tilltalande. Både Puck och hans pappa Cato hade vunnit stort på utställning. Eftersom Cato var son till Beaulahs Golden Flambeau skulle kombinationen med inavel 3 - 3 passa ihop.

Ja, då hade jag hittat en hane till min tik men hur skulle jag få henne från Köping till Göteborg? Jo, tåget förstås. Hon packades in i en trälåda, sattes i en godsvagn , i februari månad , anlände GBG, parades med Puck, och skickades tillbaka per tåg. Men hon anlände inte till Köping i rätt tid utan det kom ett tel samtal att hon blivit stående på en station pga glömska från tågpersonalen. Där fick hon stå till morgonen därpå och glad var jag när hon anlände hem fortfarande i utmärkt skick.

Hundar var inte så känsliga på den här tiden.

Forts

 

Ulla Bergh-Persson

 Tello


Beaulahs golden flambeau


Silja


Junggårdens monalisa          


Puck och Cato
                  

Beaulahs golden fahmy


Lady i stamtavlan