Brev från en valpköpare

 

Tänkte skriva några rader om vår älskade gamla skrutta Sally, Bermarks Whopee 13 år.

1. Marschfart : Om Robbie stod för den ultimata ultrarapiden, så har Sally lyckats förfina metoden ytterligare. Fast i morse , när hon gick ut lite extra tidigtmed husse, gjorde hon en ” burn out ” och gav sig skällande av på rådjursjakt i rykande fart, så nog kan hon alltid.

2. Uppgift: Sally har minst tre distrikt, som hon håller rent från plast, ölburkar, mjölkförpackningar – you name it. En väninna och jag gick en runda med Sally, medförande varsin bärkasse av plast och den var full av skräp, som Sally plockat, när vi kom tillbaks till bilen. Ibland ger ölburkarna en skaplig veckopeng åt henne. Tror du att kommunen vill betala henne för hennes miljöengagemang ?

3. Tänderna : Framtänderna sitter som på en utslagen prästkrage, men hon tycks inte lida av det., inte ens psykiskt. Tror inte att det mobbas så mycket bland hundar. Hon knaprar det där hårda hundgodiset, som finns i snabbköpet. Det håller faktiskt hennes garnityr skapligt rent.Vi åker inte på regelbunden tandstensborttagning längre, eftersom en del av hennes tänder håller på att växas över av tandkött. Hon har fint tandkött och luktar friskt i munnen. Antagligen gör Plack off nytta. Jag får skrapa hennes huggtänder med en skalpell och det tycker hon nog är skönt. Eller är det t ex krabba och räkor utöver torrfordret, som håller rent ?

4. Sjukdom: Sally är allt en frisk och sund hund i stort. Käkar något sk-t ibland och kräks och får diarre. Men i april förra året fick vi göra en akututryckning till djurkliniken i Näsum för att ta bort livmodern. Utgången var oviss på grund av hennes höga ålder, men hon repade sig snabbt som tur var. Hon var duktig och slapp tratten på huvudet. Jag sa till henne att inte röra såret på magen och det förstod hon nog. ( Men när jag ber henne att sätta in sin tallrik i diskmaskinen ser hon oförstående ut ). Jag tog stygnen på henne efter tio dagar, som rekommenderat var och hon låg på rygg mellan mina ben säkert trettio minuter och lät sig behandlas. Hon viftar gärna på svansen åt behandlande veterinär också, när vi gör våra årliga hälsokontroller. Hon äter selen, vilket rekommenderats från Näsum.

5. Utseende :Hon har haft en otroligt tjock och lång päls. Jag har fått klippa 1 dm under magen, på byxorna och svansen för att hon inte skulle bära hem alla världens barr och grenar. Dessutom har jag kört husses gamla raktrimmaskin i kanaler i kragen, som var ogenomtränglig med kam och borste. Hon har knappast fällt i vår och under sommaren. De strån hon har släppt har landat på husses och mattes kläder och i sofforna.

Vi upplever Sally som en mycket trygg hund. Hon är omklappad av de flesta och ställer gärna rumpan till för att bli klappad. Hon är mycket förtjust i barn – vi har tre barnbarn, grabbar. Och kärleken är ömsesidig. Du ska veta att vi älskar vår gamla dam.